Türk Fransız Sağlık Vakfı Avrupa Parlamentosu'nda seminer verdi

Yazar  Mehmet Dinç

Fransa, Almanya, İngiltere, Avusturya, İtalya ve İsviçre’den gelen Türk hekimler Avrupa sağlık ve sosyal güvenlik sistemi üzerine bir sempozyum düzenledi. Türk Fransız Sağlık Vakfı’nın (TFSV) organize ettiği sempozyum Avrupa Parlamentosunda gerçekleştirildi. Avrupa Konseyi Daimi temsilcisi Rauf Engin Soysal, Strasbourg Başkonsolosu Serdar Cengiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Arif Kopuz’un katıldığı programa Fransa’da faaliyet gösteren çeşitli dernekler, Tıp fakültesi öğrencileri ve sağlık çalışanlarından oluşan yaklaşık 100 kişilik bir grup iştirak etti.

Halka açık sağlık seminerleri ve bilgilendirme programları yapan Türk Fransız Sağlık Vakfı (TFSV) son organizasyonunu Avrupa Parlamentosunda gerçekleştirdi. Fransa, Almanya, İngiltere, Avusturya, İtalya ve İsviçre’den katılan sağlık uzmanları, bulundukları ülkelerin sağlık sistemini değerlendirdi. Bu çerçevede konuşma yapan TFSV başkan yardımcısı Prof. Dr. Ezgi Gülmez, 2000 yılında WHO’nun yaptığı araştırmaya göre dünyadaki sağlık ve sigorta sistemi açısından Fransa’nın birinci sırada yer aldığını ve mükemmele yakın olduğunu belirtti. Fransız sağlık sistemini tanıtım konuşmasında, Gülmez, “1945 yılında oluşturulan sosyal güvenlik sistemi, 1967 yılında farklı sandıklar oluşturularak genişletildi. 1996 yılında oluşturulan evrensel sağlık sigortası reformuyla birlikte herkes ‘Carte vitale’ sahibi oldu ve devletin sunduğu tüm sağlık hizmetlerinden faydalanabilme imkanına kavuştu. 2004 yılında yapılan reform ile tüm sigortalar kamuya bağlanarak tek çatı altında toplandı. WHO’nun kriterlerine göre Fransız sağlık sistemi mükemmele yakın. Fransa bunu, toplumun genel sağlık durumu, sağlık hizmetlerine erişimi, hastaların memnuniyeti, sağlık sektöründe çalışanların çalışma koşulları ve devlet tarafından sağlık hizmetlerine bütçeden ayrılan pay sayesinde sağladı.”, diye konuştu.

Fransa, 7 Avrupa ülkesi arasında % 40 fazla ilaç kullanıyor
Prof. Dr. Ezgi Gülmez, Fransız sağlık sistemine yapılan en büyük eleştiriyse devlet bütçesine mali yansıması olduğunu söyledi. Gülmez, bu durumun oluşmasında Fransızların ilaçlara kolay erişimi ve yapılan savurganlığı işaret etti. Gülmez, “Fransa, Danimarka, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Hollanda, İspanya, İsviçre gibi ülkelere kıyasla % 40 oranında daha fazla ilaç tüketiyor. Bu durumun önüne geçilmesi için Fransız hükumeti 2012’de, hasta ve sağlık uzmanlarını bilinçlendirmeye yönelik kampanya başlattı.”, şeklinde konuştu.

TFSV Deneği Başkanı Dr. Serdar Dalkılıç Zaman France’a konuştu
TFSV, Dernek Başkanı Jinekolog Dr. Serdar Dalkılıç gazetemize yaptığı açıklamada, “4 yıldan beri faaliyet gösteren vakfımızın herhangi bir siyasi çizgisi yoktur. Sağlığın sağı, solu, ortası yoktur. Hepimiz potansiyel bir hastayız. Şimdiye kadar Paris ve çevresinde olmak üzere Türk toplumunu bilinçlendirmeye yönelik programlarımız oldu. Fransa dünyanın en iyi sağlık sistemi olarak gösteriliyor. Fransa’da yaşayan vatandaşlarımızın da bu sistemden en iyi şekilde faydalanması için bu tip seminerler düzenliyoruz. Diğer amacımız da Fransa’daki sağlıkçıları bir araya getirmek. Derneğimizin başkan yardımcısı, Dr. Ahmet Acer, Avrupa Parlamentosu ile irtibata geçip bu toplantıyı düzenlememizi sağladı. Etkinliğimize, İngiltere, Almanya, İsviçre Avusturya ve İtalya gibi ülkelerden katılan doktorlar oldu. Avrupa Doktorlar Federasyonu Başkanı, Dr. Enrico Reginato’nun programımıza iştirak etmesi bizi ayrıca onurlandırdı. Hep birlikte, Avrupa’daki 5-6 ülkenin sağlık sistemini irdeledik, karşılaştırmasını yaptık, program bitiminde de sentezini yapacağız. Sağlık hepimiz ilgilendiren bir konu. 500 yıl önce, Osmanlının en parlak döneminde Kanuni Sultan Süleyman’ın, kendisine resmi ziyarette bulunan yabancı doktorları kabulünde ,“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi” demişti, biz de bu doğrultuda hareket etmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın,düzenlenen etkinliklere çok büyük ilgisi var. Fransa’nın her yerinden davet alıyoruz. En son, Bordeaux, Lyon, Rouen gibi şehirlerden çağırdılar. İmkanlarımızın el verdiği ölçüde, Fransa’nın ve Avrupa’nın her yerinde toplantılar yapacağız.”, dedi.

Paris veya Strasbourg’a klinik kurulabilir
Fransa’da yaklaşık 250 Türkiye kökenli sağlık çalışanı olduğunu söyleyen Dr. Serdar Dalkılıç Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Strasbourg ve Paris gibi şehirlerde klinik açmak için yeterli kadro ve imkanın olduğuna dikkat çekti.

Vatandaşların En büyük sorunu: Dil
Dr. Serdar Dalkılıç, Fransa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin tedaviye ulaşımının önündeki en büyük engelin dil olduğunu söyledi. Dalkılıç, “Ben bir jinekolog olarak, bu konudaki en büyük sorunu, kadınların yaşadığını gözlemliyorum. Fransızca bilmeyen kadın hastalar, tüm sağlık sorunlarını tercüman aracılığıyla anlatamıyor. Psikolojik sorunlar için de aynı şey geçerli.”, şeklinde konuştu.


 

 

Türk Doktorlar Avrupa'daki Sağlık Sistemini Anlattı

13 Şubat 2014 11:51

Türk- Fransız Sağlık Vakfı (TFSV) ile Avrupa Doktorlar Federasyonu (FEMS) tarafından Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Avrupa'da Sağlık ve Sosyal Güvenlik Sistemi konulu sempozyum düzenlendi.

 

Türk- Fransız Sağlık Vakfı (TFSV) ile Avrupa Doktorlar Federasyonu (FEMS) tarafından Avrupa Parlamentosu'nda (Ap) Avrupa'da Sağlık ve Sosyal Güvenlik Sistemi konulu sempozyum düzenlendi.

Avrupa Parlamentosu'nun Winston Churchill binasındaki sempozyuma 70 sağlık çalışanı katıldı. Sempozyumu izleyenler arasında Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal, Strasbourg Başkonsolosu Serdar Cengiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Arif Kopuz da vardı. Gün boyu süren sempozyumun açılışını yapan TFSV Başkanı Dr. Serdar Dalkılıç, farklı ülkelerden gelen sağlık uzmanlarının Avrupa'daki sağlık sistemi hakkında bilgiler vermesinin önemine dikkat çekti. Başkonsolos Serdar Cengiz ise konuşmasında, ""Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur" sözünü hatırlatarak Türk doktorların Ap'de sempozyum düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

EN FAZLA HARCAMA YAŞLILARA

Almanya'dan gelen Avrupa Türk Sağlık Elemanları (ATSEF) Eş Başkanı Dr. İlker Duyan Alman sağlık sisteminden örnekler vererek sigorta ve sağlık sektöründe yapılan hizmetleri anlattı. Dr. Duyan, 2008 yılı istatistiklerine göre, Almanya'da hastalık kasaları yılda 189 milyar Euro gelir elde ederken bunun 184 milyarının sağlık hizmetine harcandığını ifade etti. Hastalık kasalarının en çok 65 yaş üstü kişilerin sağlık hizmeti için ödeme yaptığını dile getirdi. İsviçre Türk Hekimleri ve Sağlık Çalışanları Birliği ( İTHSAB) Başkanı Dr. Cankurt Yüksel de, "İsviçre küçük bir ülke. Ülkede Sağlık Bakanlığı yok. Sağlık hizmetleri kanton yönetimleri tarafından karşılanıyor" dedi.

"FRANSA ÖRNEK ÜLKE"

Londra'dan gelen Dr. Müge Herrewegh-Trak İngiltere'deki sağlık sigortası sistemi hakkında bilgiler verdi. ATSEF Eş Başkanı Dr. Serdar Beklen Avusturya, FEMS Başkanı Dr. Enrico Reginato İtalyan sağlık sisteminden örnekler vererek yapılan hizmetleri anlattılar. TFSV Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ezgi Gülmez, Fransa sağlık sisteminin dünyadaki en iyi sağlık sistemi olduğunu, herkese eşit bir yaklaşım sergilendiğini ileri sürdü. Sağlık reformları ile hizmette çıtayı yükselten Fransa'nın 2000 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından en iyi ülke seçildiğine dikkat çekti. Konuşmaların sonunda yuvarlak masa toplantısıyla sorunlar dinlendi. - Strasbourg

 

VIDEOLAR 

 

FOTOGRAFLAR